Toggle Navigation

 

Krem čorba sa boranijom

Pasulj, boranija, grašak, bob, sočivo i naut (leblebija) pripadaju istoj botaničkoj vrsti – mahunarkama ili leguminozama. To je povrće najbogatije hranljivim materijama zbog visokog sadržaja belančevina i ugljenih hidrata. Jedna od karakteristika mediteranskog načina ishrane je učestalo konzumiranje mahunarki.

Plativoo
Priprema

Na maslinovom ulju kratko propržiti iseckan beli luk i ruzmarin, dodati boraniju i karfiol, preliti bujonom i kuvati 20 minuta. Usitniti štapnim mikserom i procediti (zbog vlakana iz boranije).

Vratiti u šerpu, doliti pavlaku za kuvanje, posoliti, pobiberiti i kuvati jo 10-ak minuta. T

ost hleb iseći na kockice, propržiti u suvom tiganju i pripremiti krutone.

Cvetiće brokolija kratko obariti u kipućoj vodi.

Servirati čorbu, dodati brokoli i krutone i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 553 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 276.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 2 cena belog luka
    • ruzmarin
    • 300 g boranije
    • 200 g karfiola
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 100 g brokolija
    • tost hleb
    • so
    • biber
Ključne reči:
beli luk ruzmarin boranija karfiol