Toggle Navigation

 

Krem čorba od šargarepe

Šargarepa se prvi put uzgajala u Avganistanu, i nekada je bila crvena, crna, ljubičasta, žuta ili bela, a za njenu narandžastu boju zaslužni su Holanđani, koji su je razvili u 17. veku.

Plativoo
Priprema

Na zagrejanom ulju prodinstati sitno iseckan crni luk, dodati šargarepu i celer, preliti vodom i kuvati na laganoj vatri dok povrće ne omekša.

Trapist narendati u tepsiju obloženu papirom za pečenje i kratko ga zapeći u rerni.

Tost iseći na kockice i izgrilovati u suvom tiganju.

Povrće usitniti štapnim mikserom, preliti pavlakom za kuvanje i ostaviti da proključa.

Servirati krem čorbu, dodati krutone, posuti susamom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 15 %

Masti - 26 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 34 mg

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Natrijum - 400 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Masti - 13 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 17 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 13 %

Natrijum - 200 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g crnog luka
    • 400 g šargarepe
    • 100 g celera
    • so,
    • biber
    • 150 ml pavlake za kuvanje
    • 4 kriške tosta
    • 150 g trapista
    • prženog susama
    • 1 kašika ulja
    • 1 kašika susamovog ulja
Ključne reči:
crni luk šargarepa celer trapist