Toggle Navigation

 

Krem čorba od šargarepe sa krutonima

Iako se danas u prodavnicama mogu kupiti gotovi krutoni, oni seveoma lako prave – tost treba iseći na kockice i na malo ulja ili putera pržiti dok ne dobije zlatnu boju.

Plativoo
Priprema

Na maslinovom ulju propržiti sitno seckani crni luk, dodati isečenu šargarepu i naliti vodom.

Kada se šargarepa skuva, začiniti po ukusu a potom čorbu usitniti štap mikserom dok ne postane kremasta.

Po želji se može čorba dekorisati pavlakom za kuvanje. Pre služenja posuti krutone i sitno seckan peršunov list po čorbi.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 7 g

Šećer - 30 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3.5 g

Šećer - 15 g

Broj osoba

4

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g crnog luka
    • 800 g šargarepe
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so
    • biber
    • peršunov list
    • 100 g krutona