Toggle Navigation

 

Komorač čorba

Komorač ili anis je aromatična biljka koja raste u Južnoj Evropi, posebno u Italiji. Ovo manje poznato ali vrlo zdravo povrće obiluje belančevinama, amino-kiselinama, kalijumom, kalcijumom, sumporom i fosforom. U kulinarstvu se najčešće upotrebljava kao prilog ili u salatama. 

Plativoo
Priprema

Crni luk i komorač iseckati na kockice i prodinstati na puteru.

Izmiksati blenderom, dodati brašno i kratko propržiti. Uliti bujon i kuvati čorbu.

Ohladiti je, ukrasiti biberom i peršunovim lišćem.

Može se služiti i topla čorba. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 667 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 333.5 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 glavica komorača (anisa)
    • 1 glavica crnog luka
    • 30 g putera
    • 1 kašika brašna
    • 600 ml bujona
    • biber
    • peršunov list