Toggle Navigation

 

Knedle od bundeve sa sosom od bosiljka

Bundeva je kopletno iskoristiva. Plod joj je žutonarandžaste boje. Meso bundeve je sočno i koristi se za pravljenje čorbi, pita, kremova, marmelada...

Plativoo
Priprema

Bundevu iseći na kocke, skuvati u ključaloj vodi i procediti. Vodu sačuvati.

Ohlađenu bundevu staviti u dublju posudu, dodati deo putera, žumanca, sitni oseckan beli luk, rendanu koru od pomorandže i brašno. Uz stalno mešanje umesiti smesu za knedle.

Kašikom vaditi po malo smese i spuštati u ključalu vodu u kojoj se bundeva kuvala. Kuvati knedle dok ne isplivaju na površinu.

U blender staviti listiće bosiljka, dodati pavlaku i izmiksirati. 

Rastopiti preostali puter, dodati pavlaku sa bosiljkom i skuvati sos.

Servirati knedle na tanjir, preliti sosom od bosiljka i preko svega narendati parmezan.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 340 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 23 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 44 mg

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 737 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 22 mg

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 368.5 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g bundeve
    • 40 g putera
    • 250 g brašna
    • 2 žumanceta
    • 1 pomorandža
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 1 čen belog luka
    • parmezana u komadu
    • bosiljak
    • so,
    • biber
Ključne reči:
bundeva puter brašno žumance