Toggle Navigation

 

Juneća kisela čorba sa povrćem

Junetina je meso goveda starosti oko godinu dana, ne težih od 450 kg. Svežu, kvalitetnu junetinu prepoznaćete po svetlo crvenoj boji mesa. Čuvajte je u frižideru na donjim, hladnijim policama.

Plativoo
Priprema

Junetinu iseći na kocke, staviti u hladnu vodu, a zatim kuvati na laganoj vatri dok ne proključa.

Crni luk, šaragrepu, celer, peršun i paštrnak sitno iseći, izdinstati na ulju, začiniti, naliti vodom i kuvati dok povrće ne omekša.

Junetinu procediti, dodati u šerpu sa povrćem, kuvati još 10-ak minuta, a zatim dodati cvetiće karfiola i grašak.

Upržiti brašno na malo ulja i zapršku dodati u čorbu uz stalno mešanje.

Gotovu čorbu legirati mešavinom kisele pavlake i žumanceta, servirati u tanjir i posuti peršunom. Uz juneću kiselu čorbu servirati i kriške limuna.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 220 mg

Masti - 21 g

Masti (%) - 58 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 74 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 6.5 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

90 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g junetine
    • 100 g crnog luka
    • 200 g šargarepe
    • 200 g korena celera
    • 150 g korena peršuna
    • 150 g paštrnaka
    • 200 g karfiola
    • 100 g graška
    • 4 kašike ulja
    • 2 kašike brašna
    • 100 ml mleka
    • so
    • biber
    • 1 žumance
    • 120 g kisele pavlake
    • peršunov list
    • 1 limun
Ključne reči:
junetina povrće karfiol grašak jaja