Toggle Navigation

 

Humus sa sušenim paradajzom (posno)

Humus je pasta od leblebije, koji se jednostavno i brzo priprema. Potrebno je da leblebiju (nepečenu) potopite u hladnu vodu, ostavite da odstoji (slično kao i pasulj), procedite i kuvate dok ne omekša. Zatim je ohladite i uz dodatak maslinovog ulja, sameljete u blenderu. U dobijenu smesu možete dodavati beli luk, sitno iseckane masline ili bilo koji drugi sastojak. Kao neizostavni sastojak humusa koristi se tahini odnosno pasta od susama.

Plativoo
Priprema

U blender staviti humus, dodati sušeni paradajz, tahini, sok od limuna, beli luk, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber. Usitniti sastojke i napraviti namaz.

Kore od heljde iscepkati na manje komade i propržiti u gril tiganju da budu hrskave.

Namaz servirati u posudu, preliti preostalim maslinovim uljem i poslužiti uz kore od heljde.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 390 kcal

Natrijum - 512 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 56 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 256 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g humusa
    • 100 g sušenog paradajza
    • sok od jednog limuna
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • 1 cen belog luka
    • so
    • biber
    • heljdine kore
    • 1 kašika tahini paste