Toggle Navigation

 

Grilovana palenta sa sirevima

Instant palenta se proizvodi od visokokvalitetnog kukuruza – tvrdunca. Može da se pripremi kao prilog uz gulaš, paprikaš, brodet ili kao samostalno jelo, sa slatkim, kiselim mlekom ili jogurtom ili pak na potpuno nov način. Za palentu optimalne gustine uvek treba uzeti četiri puta više tečnosti od uzete količine griza.

Plativoo
Priprema

U ključali bujon dodati puter i palentu i kuvati uz stalno mešanje žicom dok se ne zgusne.

U palentu dodati iseckan peršun, parmezan, rendani dimljeni sir i semenke bundeve, promešati i razliti u tepsiju.

Ostaviti palentu da se ohladi. Iseći na kocke i kratko izgrilovati u zagrejanom tiganju.

Grilovanu palentu servirati uz čeri paradajz i listiće pršute.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 433 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 11 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 97.5 kcal

Natrijum - 216.5 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 17.5 mg

Belančevine - 5.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g palente
    • 500 ml bujona od povrca
    • peršunov list
    • 50 g parmezana
    • 30 g dimljenog sira
    • 25 g putera
    • 20 g semenki bundeve
    • pršute u listićima
    • čeri paradajz