Patlidžane iseći na kolutove i izgrilovati na ulju.
Napraviti preliv od sitno iseckanog belog luka i peršunovog lista, maslinovog ulja i soli.
Servirati grilovane patlidžane na tanjir, preliti pripremljenim prelivom i poslužiti kao predjelo.
Prilikom kupovine odaberite lagane, srednje velike primerke patlidžana. Oni sadrže manje semenki koje su uzrok gorčine. Spoljašnja kora treba da bude sjajna i čvrsta, bez oštećenja a stabljika patlidžana izrazito zelene boje. Patlidžan se čuva u frižideru u plastičnoj vrećici do 5 dana.
Porcija za odraslu osobu - 170 g
Energetska vrednost porcije - 190 kcal
Natrijum - 160 mg
Masti - 17 g
Masti (%) - 77 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 4 %
Ugljeni hidrati - 10 g
Ugljeni hidrati (%) - 19 %
Vlakna - 5 g
Porcija za odraslu osobu - 85 g
Energetska vrednost porcije - 95 kcal
Natrijum - 80 mg
Masti - 8.5 g
Masti (%) - 38.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 1 g
Belančevine (%) - 2 %
Ugljeni hidrati - 5 g
Ugljeni hidrati (%) - 9.5 %
Vlakna - 2.5 g