Na maslinovom ulju propržiti gambore, dodati iseckan čen belog luka, posoliti i pobiberiti.
Avokado raseći na pola, izvaditi košticu, premazati limunovim sokom i napuniti pripremljenim gamborima.
Jogurt, kečap i naseckan čen belog luka pomešati u činiji. Punjene polutke avokada servirati na tanjir i preliti mešavinom jogurta i kečapa.
Uz predjelo poslužiti bareni pirinač.
Za slučaj da niste sigurni, razlika između gambora i kozica se sastoji u tome što su gambori račići koji žive u pesku reke Neretve, a kozice, po izgledu slične, su račići su mora. Lako ih je nabaviti zamrznute tokom cele godine u bolje snabdevenim supermarketima.
Porcija za odraslu osobu - 300 g
Energetska vrednost porcije - 450 kcal
Natrijum - 900 mg
Masti - 26 g
Masti (%) - 44 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 152 mg
Belančevine - 28 g
Belančevine (%) - 21 %
Ugljeni hidrati - 45 g
Ugljeni hidrati (%) - 35 %
Vlakna - 7 g
Porcija za odraslu osobu - 150 g
Energetska vrednost porcije - 225 kcal
Natrijum - 450 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 22 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 76 mg
Belančevine - 14 g
Belančevine (%) - 10.5 %
Ugljeni hidrati - 22.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %
Vlakna - 3.5 g