Avokado preseći na pola i izvaditi košticu. Aušteherom (specijalnom kašikom) izvaditi kuglice mesa avokada, tako da malo mesa avokada ostane i na kori. Avokado poprskati sokom od limuna. Preostali sok od limuna umutiti sa maslinovim uljem, solju i biberom. Dodati iseckanu mirođiju, losos isečen na trake i čeri paradajz isečen na četvrtine. Promešati i napuniti avokado. Servirati na tanjir i ukrasiti po želji.
Svaki obrok, uključujući i ovaj, u kojem je glavni sastojak avokado ima veliki procenat masti. Iako avokado sadrži mononezasićene masne kiseline, koje imaju zaštitni efakat na srce i kardiovaskularni sistem, treba ga konzumirati povremeno i u umerenim količinama.
Porcija za odraslu osobu - 200 g
Energetska vrednost porcije - 310 kcal
Natrijum - 1170 mg
Masti - 24 g
Masti (%) - 66 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 34 mg
Belančevine - 19 g
Belančevine (%) - 24 %
Ugljeni hidrati - 8 g
Ugljeni hidrati (%) - 11 %
Vlakna - 6 g
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 155 kcal
Natrijum - 585 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 33 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 17 mg
Belančevine - 9.5 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 4 g
Ugljeni hidrati (%) - 5.5 %
Vlakna - 3 g