Toggle Navigation

 

Čorba sa prelivom od bosiljka i brokolija

Sveži listovi ove mirisne biljke koriste se za salate i pripremu marinada koje se dodaju pri pripremi svih vrsta mesa, a i uz sireve je dobar začin.

Plativoo
Priprema

Crni luk sitno iseckati i izdinstati na delu maslinovog ulja. Dodati cvetove karfiola, propržiti 1 minut, preliti bujonom i kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok karfiol ne omekša.

Za to vreme brokoli obariti i prohladiti.

Čorbu skloniti sa vatre, usitniti karfiol štapnim mikserom, posoliti, pobiberiti i vratiti na vatru. Kuvati dok ne provri. 

Za to vreme u dublju posudu staviti brokoli, bosiljak, preostalo maslinovo ulje i malo vode u kojoj se brokoli kuvao. Usitniti i napraviti preliv. 

Čorbu servirati u tanjir, preliti prelivom od bosiljka i brokolija i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 290 g

Energetska vrednost porcije - 130 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 8 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 136 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 145 g

Energetska vrednost porcije - 65 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 68 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 500 g karfiola
    • 300 g crnog luka
    • 100 g brokolija
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • so,
    • biber
    • bosiljak