Toggle Navigation

 

Čorba od šargarepe i karfiola

Maslinovo ulje je izuzetnog hemijskog sastava i povoljno deluje na zdravlje. Cenjeno je jer sadrži optimalan odnos esencijalnih masnih kiselina i vitamina koji deluju preventivno kod bolesti srca i krvnih sudova. Maslinovo ulje smanjuje rizik od nastanka gastritisa i čira na želucu, a ima i pozitivan uticaj na rast i razvoj dece.

Plativoo
Priprema

Na zagrejano maslinovo ulje i rastopljen puter staviti naseckanu šargarepu i dinstati par minuta.

Dodati med, cvetiće karfiola, preliti vodom i kuvati oko 15 minuta.

Uliti mleko, začiniti dodatkom za jelo, posoliti i pobiberiti i kuvati još 10-ak minuta.

Servirati čorbu u tanjir, dodati mileram i posuti krutonima i iseckanim peršunovim listom.

Čorbu poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Natrijum - 148 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 64 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 4 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 9 g

Ugljeni hidrati (%) - 30 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 57.5 kcal

Natrijum - 74 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 4.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 10 g putera
    • 15 g meda
    • 300 g šargarepe
    • 400 g karfiola
    • 350 ml obranog mleka
    • biber
    • so
    • dodatak jelu
    • peršunov list
    • krutoni
    • milerama