Toggle Navigation

 

Čorba od bundeve sa parmezanom, šampinjonima i pršutom

Bundeva je kopletno iskoristiva. Plod joj je žutonarandžaste boje. Meso bundeve je sočno i koristi se za pravljenje čorbi, pita, kremova, marmelada...

Plativoo
Priprema

Sitno iseći crni luk i propržiti na zagrejanom ulju. Dodati bundevu isečenu na kocke, preliti bujonom, posoliti, pobiberiti i kuvati dok bundeva ne omekša.

Usitniti sastojke štapnim mikserom, posuti delom parmezana, začiniti kurkumom i kuvati dok ne proključa.

Za to vreme na ulju propržiti šampinjone iseckane na listiće i iseckanu pršutu.

Servirati čorbu od bundeve na tanjir, dodati šampinjone i pršutu, posuti preostalim parmezanom, dekorisati listićima mente i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 320 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 18 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 10 mg

Ugljeni hidrati - 10 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Natrijum - 306 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 160 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 5 mg

Ugljeni hidrati - 5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Natrijum - 153 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 700 g bundeve
    • 1 l bujona od povrca
    • 50 g parmezana
    • 100 g crnog luka
    • 40 g pršute
    • 100 g šampinjona
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • so,
    • biber
    • kurkuma (turmarika)
    • menta (nana)