Toggle Navigation

 

Voćni kolač od kajsija

Kajsije su ukusne, sočne, specifičnog mirisa i velike biološke vrednosti. Hranljive su i lekovite, pa se u ishrani koriste i sveži i prerađeni plodovi. Od njih se može pripremiti sok, džem, pekmez, marmelada, kompot, slatko ili neka druga poslastica. Pogodne su za sušenje, proizvodnju likera i rakije, a može se koristiti i njeno jezgro.

Plativoo
Priprema

Odvojiti žumanca od belanaca.

Ulupati čvrst sneg od belanaca i postepeno dodavati šećer. Dodati jedno po jedno žumance, a zatim lagano umešati prosejano brašno i promešati smesu.

Podmazati kalup i po dnu pore‹ati polutke kajsija. Preliti umućenom smesom za piškotu i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta.

Izvaditi kolač iz rerne, prevrnuti na tacnu i ostaviti da se ohladi.

Ulupati slatku pavlaku, dodati iseckane kajsije, promešati i sjediniti.

Ohlađ‹en kolač filovati i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi do služenja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 120 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 61 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 119 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 40 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 30.5 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 59.5 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 20 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jajeta
    • 4 kašike šećera
    • 4 kašike brašna
    • 550 g kajsija
    • 500 ml slatke pavlake