Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca i lagano umešati brašno.
Ispeći testo u podmazanom i pobrašnjenom kalupu za torte.
Testo izvaditi iz rerne i ohladiti u kalupu.
U šerpu staviti iseckane kajsije iz kompota sa sokom i malo vode da provri, a gustin sa šećerom razmutiti u malo vode te dodati u provrelu masu.
Kuvati još malo dok se masa ne zgusne i dok je još toplo, preliti preko testa. Ostaviti da se ohladi.
Tortu izvaditi iz kalupa i dekorisati šlagom.
Sto grama sveže kajsije ima samo 48 kcal, ali zato dosta karotina, vitamina C, vitamina grupe B i kalijuma, kao i folne kiseline, pa je kajsija izuzetno dobra za anemične osobe. Ipak, ako neko ima problema sa želucem, bolje je da jede sušene ili kajsije u kompotu, nego sveže.
Porcija za odraslu osobu - 110 g
Energetska vrednost porcije - 140 kcal
Natrijum - 30 mg
Masti - 3 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 50 mg
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 7 %
Ugljeni hidrati - 26 g
Ugljeni hidrati (%) - 76 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 55 g
Energetska vrednost porcije - 70 kcal
Natrijum - 15 mg
Masti - 1.5 g
Masti (%) - 8.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 25 mg
Belančevine - 1.5 g
Belančevine (%) - 3.5 %
Ugljeni hidrati - 13 g
Ugljeni hidrati (%) - 38 %
Vlakna - 0.5 g