Toggle Navigation

 

Torta sa suvim voćem

Suvo grožđe, uz suve šljive i kajsije, spada u voće s najvećim udelom antioksidanata.

Plativoo
Priprema

Za jednu koru umutiti smesu od 5 belanaca, 5 kašika šećera, 60 g iseckanih suvih kajsija, 60 g iseckanog suvog grožđa, 60 g iseckanog kandiranog ananasa i 5 kašika mlevenih oraha. Ispeći takve tri kore u okruglom kalupu na 200°C stepeni oko 20 minuta.

Na pari skuvati prvi fil od umućenih žumanaca i šećera.

Za drugi fil skuvati puding u mleku. Oba fila ostaviti da se ohlade.

Penasto umutiti margarin i puter. Ohlađene filove sjediniti i dobro promešati, dodati umućen margarin i puter i narendanu koru od smrznute pomorandže, sve zajedno dobro izmešati.

Filovati kore i istim filom premazati celu tortu.

Tortu posuti iseckanim suvim voćem i dekorisati šlagom sa strane.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 87 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Natrijum - 128 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 122.5 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 43.5 mg

Ugljeni hidrati - 12.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Natrijum - 64 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kore:
    • 15 belanaca
    • 15 kašika šećera
    • 15 kašika mlevenih oraha
    • 180 g suvih kajsija
    • 180 g suvog grožda
    • 180 g kandiranog ananasa
  • Fil 1:
    • 15 žumanaca
    • 250 g šećera
  • Fil 2:
    • 750 ml mleka
    • 3 kesice pudinga od vanile
  • Ostali sastojci:
    • rendana kora 1 pomorandže
    • 125 g putera
    • 375 g margarina