Toggle Navigation

 

Torta od sira (čizkejk) sa limunom i đumbirom

Đumbir osim što daje specifičnu aromu ovoj poslastici, je veoma zdrav. Ovaj začin je najpoznatiji po ublažavanju simptoma gastrointestinalnih tegoba. Studije su pokazale da je efikasan i u sprečavanju bolesti kretanja, posebno morske bolesti, jutarnjih mučnina kod trudnica i mučnina izazvanih hemoterapijom.

Plativoo
Priprema

Prezlu, đumbir i sok od limuna staviti u činiju i izmešati. Kalup premazati margarinom i rasporediti masu za koru. U šerpu sipati pulpu od limuna, šećer i gustin. Kuvati dok se ne zgusne i prohladiti. Sitan krem sir kratko izmiksati i dodavati jedno po jedno jaje. Sjediniti obe mase i sipati preko kore od prezle u kalupu. Ispeći čizkejk u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 20 minuta. Ukrasiti umućenom slatkom pavlakom i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 171 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 48 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 69 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 77.5 kcal

Natrijum - 85.5 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 34.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 250 g prezle
    • 1 kašicica suvog đumbira
    • 50 ml soka od limuna
    • 400 g sitnog sira od obranog mleka
    • 4 jaja
    • 1 kašika gustina
    • 200 g šećera
    • 200 ml slatke pavlake