Toggle Navigation

 

Slavsko žito

Pre kuvanja, pšenicu bi trebalo potopiti u hladnu vodu, da ogrezne i ostaviti da odstoji par sati. Za vreme kuvanja, lonac je povremeno potrebno protresti da žito u njemu ne bi zagorelo.

Plativoo
Priprema

Pšenicu očistiti, isprati u nekoliko voda, a zatim staviti u šerpu, preliti vodom i ostaviti da se kuva sve dok ne omekša (paziti da se ne raskuva da se zrno ne bi raspalo).

Kuvanu pšenicu procediti, isprati hladnom vodom i zatim samleti.

Staviti pšenicu u činiju, dodati mlevene orahe, šećer, vanil šećer, suvo grožđe i posuti muskatnim oraščićem.

Smesu dobro izmešati da bi se svi sastojci ravnomerno rasporedili i staviti u činiju.

Posuti mlevenim orasima, dekorisati celim polutkama oraha i ostaviti na hladnom mestu do posluženja.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 465 kcal

Natrijum - 10 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 47 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 232.5 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 23.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

80 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g pšenice belice
    • 400 g mlevenih oraha
    • 400 g šećera
    • 1 vanil šećer