U činijicu odvojiti deo mleka, dodati želatin, razmutiti i ostaviti da odstoji. Ostatak mleka zagrejati, dodati sok od limuna, đumbir i sitan sir. Sipati razmućen želatin, dobro promešati i postepeno dodavati šumsko voće. Lagano mešati varjačom i rasporediti u kalup. Ostaviti da se dobro ohladi. Gotov aspik prevrnuti na tacnu, ukrasiti umućenom pavlakom, iseći na manju parčad, servirati na tanjir i poslužiti.
Ova poslastica se odlikuje značajnom količinom visokokvalitetnih belančevina poreklom iz mleka i sira. Pažljivo je uklopite u dnevni jelovnik kako bi unos belančevina na dnevnom nivou bio u granicama preporučenih vrednosti.
Porcija za odraslu osobu - 105 g
Energetska vrednost porcije - 70 kcal
Natrijum - 110 mg
Masti - 1 g
Masti (%) - 21 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 2 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 36 %
Ugljeni hidrati - 7 g
Ugljeni hidrati (%) - 43 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 52.5 g
Energetska vrednost porcije - 35 kcal
Natrijum - 55 mg
Masti - 0.5 g
Masti (%) - 10.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 1 mg
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 18 %
Ugljeni hidrati - 3.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %
Vlakna - 0.5 g