Toggle Navigation

 

Slatka pita sa bundevom i orasima (posno)

Zbog niske energetske vrednosti, jer ima svega 26 kcal na 100 grama, bundeva je pogodna za dijetalnu ishranu; za gojazne osobe, dijabetičare, kao i one s oboljenjima želuca i tankog creva (zbog lake probavljivosti). Djeluje umirujuće, a ujedno reguliše varenje i probavu zbog sadržaja celuloze i pektina.

Plativoo
Priprema

Prvu koru posuti šećerom i poprskati mineralnom vodom, preko nje staviti drugu koru i poprskati je vodom, posuti šećerom i mlevenim orasima, a zatim staviti treću koru i nju isprskati vodom, posuti šećerom, staviti rendanu bundevu i posuti vanil šećerom, orasima i cimetom. Uviti i ređati u tepsiju. Postupak ponavljati dok se ne potroše sastojci. Poprskati pitu mineralnom vodom i uljem. Pitu staviti u rernu zagrejanu na 200°C i peći oko pola sata, dok ne porumeni. Izvaditi pitu iz rerne i prohladiti. Slatku pitu od bundeve iseći, servirati, posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 102 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 17 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 51 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 8.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

45 min.

Sastojci

    • 500 g tankih kora
    • 500 g rendane bundeve
    • 100 g šećera
    • 100 g mlevenih oraha
    • mineralna voda
    • ulje
    • cimet
    • 1 vanil šećer