Toggle Navigation

 

Sladoled od pet sastojaka

Vanila je jedina orhideja čiji su plodovi jestivi. U kulinarstvu se najčešće koristi ekstrakt vanile koji se dobija tako što se mahune suše, usitnjavaju i utapaju u vruć rastvor vode i 35% alkohola. Ekstrakt je vrlo jak i najčešće je dovoljno dodati nekoliko kapi u jelo. 

Plativoo
Priprema

Umutiti slatku pavlaku u šlag.

U činiji razmutiti tečno mleko i mleko u prahu. Dodati šećer u prahu i ekstrakt vanile.

Sjediniti šlag i razmućena meka, razliti u plastičnu posudu i staviti da se zamrzne masa.

Kašikom za sladoled vaditi kugle, servirati u čaše i preliti čokoladnim topingom i posuti seckanim lešnicima

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 440 kcal

Natrijum - 303 mg

Masti - 22 g

Masti (%) - 45 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 80 mg

Belančevine - 20 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 37 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 151.5 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22.5 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 18.5 %

Broj osoba

8

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 120 ml mleka
    • 390 g mleka u prahu
    • 480 ml slatke pavlake
    • ekstrakt vanile
    • 100 g šećera u prahu