Toggle Navigation

 

Sladoled krem torta

Kako odoleti?

Plativoo
Priprema

Nauljiti uski kalup za hleb veličine 11x22 cm.

U šerpu staviti šećer, dodati 5 kašika vode i na laganoj vatri zagrevati dok se potpuno ne istopi. Pojačati vatru i kuvati 2 minuta. Za to vreme umutiti belanca u čvrstu penu. Vruć šećerni sirup pažljivo sipati u sneg od belanaca, malo po malo, na najmanjoj brzini miksera. Mutiti oko 2 minuta, a zatim ostaviti sa strane. U drugoj posudi umutiti slatku pavlaku i ostruganu vanilu (ili ekstrakt vanile). Umešati sneg od belanaca u umućenu pavlaku i podeliti u tri dela.

Iseći od papira za pečenje tri pravougaonika formata kalupa. Izmiksati jagode i šećer u prahu u pire, ocediti sok i umešati u prvi deo krema. Prebaciti u kalup, poravnati kašikom i preko staviti peki papir. Staviti u zamrzivač na 30-ak minuta.

Izvaditi iz zamrzivača, ukloniti papir za pečenje pa dodati sladoled krem sa vanilom. Ponovo poravnati i staviti novi papir, pa ostaviti u zamrzivač na pola sata.

U me‹đuvremenu, otopiti crnu čokoladu i umešati u treći deo pavlake. Izvaditi iz zamrzivača kalup, ukloniti papir i dodati treći deo krema sa čokoladom i pokriti papirom. Vratiti u zamrzivač na 3-4 sata ili preko noći.

Pre služenja izvaditi desetak minuta ranije (da bi se lakše izvadilo iz kalupa), ukloniti papir, prevrnuti na tacnu i dekorisati iseckanim jagodama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 10 g

Holesterol - 44 mg

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Natrijum - 21 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 42.5 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 22 mg

Ugljeni hidrati - 9.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Natrijum - 10.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 175 g šećera
    • 2 belanca
    • 600 ml slatke pavlake
    • 1 štapić vanile
    • 400 g jagoda
    • 1 kašika šećera u prahu
    • 80 g crne cokolade sa 70% kakaa