šargarepu izrendati u činiju. Penasto umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo, cimet, ulje, vanil-šećer, sok od pomorandže i na kraju rendanu šargarepu. Dobro umutiti masu, sipati u nauljen i podmazan pleh. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 200 *C, oko 30 minuta. Gotovu koru prohladiti i iseći uzduž na tri dela. Umutiti biljnu pavlaku, odvojiti jedan deo za dekoraciju, a u ostatak dodati sir, vanil-šećer i šećer u prahu. Dobro izmiksati i filovati tortu odnosno premazati koru filom, preklopiti korom i premazati slatkom pavlakom. šargarepa tortu dekorisati čokoladnim mrvicama.
Vitamin karotin je različito iskoristljiv u zavisnosti od načina pripreme šargarepe: iz sirove neribane iskoristi se 2%, kuvane 18%, a sirove ribane čak 82%. Ribana šargarepa je stoga odličan izvor vitamina A, drugih vitamina, pre svega vitamina grupe B.
Porcija za odraslu osobu - 80 g
Energetska vrednost porcije - 150 kcal
Natrijum - 135 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 21 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 32 mg
Belančevine - 4 g
Belančevine (%) - 9 %
Ugljeni hidrati - 27 g
Ugljeni hidrati (%) - 70 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 40 g
Energetska vrednost porcije - 75 kcal
Natrijum - 67.5 mg
Masti - 2 g
Masti (%) - 10.5 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 16 mg
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 4.5 %
Ugljeni hidrati - 13.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 35 %
Vlakna - 0.5 g