Toggle Navigation

 

Rođendanska voćna torta

S obzirom na to da se banane beru dok su još zelene, nije neuobičajeno da se u prodaji nađu zelenkasti, nedovoljno zreli plodovi. Takve banane kupite ukoliko ne nameravate odmah da ih konzumirate, ali ih ostavite da sazru na sobnoj temperaturi. Najlepše su zlatno žute banane, često sa po kojom smeđom pegom na kori, i takve valja upotrebiti odmah.

Plativoo
Priprema

Umutiti sastojke za koru, razliti u okrugli pleh obložen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta. Koru ohladiti i preseći na dva dela.

Razmutiti puding sa malo mleka, a ostatak mleka skuvati sa šećerom. U vrelo mleko dodati razmućen puding i kuvati uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Puding ostaviti da se ohladi.

Banane iseckati na kolutove i isprskati sokom od limuna da ne bi izgubile boju (odnosno da ne bi pocrnele).

Penasto umutiti margarin, dodati u ohlađen puding i fil dobro umutiti.

Donju koru premazati filom, staviti banane i preklopiti drugom korom. premazati tortu ostatkom fila (u tankom sloju).

Po radnoj površini posuti šećer u prahu, staviti fondan masu i razvući oklagijom. Prekriti tortu fondanom, dekorisati po želji i do posluženja ostaviti na hladnom mestu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 8 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 40 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Natrijum - 140 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 4 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 20 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Natrijum - 70 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

32

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 6 jaja
    • 6 kašika šećera
    • 6 kašika brašna
    • 1 prašak za pecivo
  • Fil:
    • 600 ml mleka
    • 2 pudinga od vanile
    • 150 g šećera
    • 250 g margarina
    • 1 limun
    • 4 banane
  • Dekoracija:
    • 500 g fondan
    • 100 g šećera u prahu
Ključne reči:
banane šećer mleko puding