Toggle Navigation

 

Pita od borovnice

Ili KLEKA je niska, žbunasta biljka crnoplavih bobičastih plodova. Bobice se najčešće jedu u sirovom stanju, ali se od njih prave: džem, sok, vino, slatko, pekmez.

Plativoo
Priprema

Sjediniti u činiji keks, margarin badem i sok od jabuke.

Rasporediti masu u pripremljen kalup.

U šerpu staviti borovnice, šećer, brašno i sok od limuna.

Kratko prokuvati, a zatim dodati badem i cimet.

Promešati i rasporediti po testu. Ispeći pitu u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 35 minuta.

Ohladiti, iseći i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 54 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Natrijum - 329 mg

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Natrijum - 164.5 mg

Vlakna - 3 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Za koru:
    • 300 g mlevenog keksa
    • 100 g mlevenog badema
    • 100 g margarina
    • 100 ml soka od jabuke
  • Fil:
    • 250 g šećera
    • 60 g iseckanog badema
    • 2 kašičice cimeta
    • 2 kašike brašna
    • 1 limun
    • 800 g borovnica