Toggle Navigation

 

Oblande sa šargarepom (posno)

Šargarepa ili mrkva je važno povrće u ishrani čoveka jer sadrži najveću količinu karotina. Svež koren se može jesti samostalno, kao salata ili nariban i posut s malo limuna i šećera. Redovno se kuva u supi ili se dinsta u zatvorenoj posudi na maslacu kao prilog jelima.

Plativoo
Priprema

Svežu šargarepu očistiti, skuvati, ohladiti, samleti na mašini za mlevenje mesa i ostaviti da se dobro ocedi. Šećer ušpinovati sa 150 ml vode, dodati pripremljenu šargarepu i mešati da se smesa ujednači, kuvati na tihoj vatri. Zatim dodati sok od dva limuna i narendanu koru jednog limuna i kuvati dok tečnost ne ispari. Filovati oblande smesom i ostaviti da se stegnu. Iseći na štangle.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 50 kcal

Natrijum - 16 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 88 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 27.5 g

Energetska vrednost porcije - 25 kcal

Natrijum - 8 mg

Masti - 0.5 g

Masti (%) - 4.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 1.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

60

Vreme pripreme

30 min.

Sastojci

    • 1 kg mlevene skuvane šargarepe
    • 500 g šećera
    • 150 ml vode
    • 2 limuna
    • 3 lista oblandi