Toggle Navigation

 

Mafini sa kruškama

Osim kao sveže voće, kruške se koriste za pripremu kolača, torti, kompota, slatka, sokova, džemova, a od njih se dobija i kvalitetna rakija.

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti margarin, dodati šećer pomešan sa vanil-šećerom i mutiti dok se šećer ne rastopi.

Kruške oljuštiti i iseći na sitne kockice.

U umućenu smesu od margarina i šećera dodati jaje, brašno pomešano sa praškom za pecivo, i uz dolivanje soka od krušaka umesiti polutečno testo. Isključiti mikser, dodati iseckane kruške posute cimetom i lagano promešati.

Kalup za mafine premazati rastopljenim margarinom i do 2/3 kalupa puniti smesom.

Mafine staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći oko 25 minuta.

Po želji pripremiti sirup od krušaka: prokuvati 300 ml soka od krušaka sa 250 g šećera i sokom od jednog limuna. Sirup kuvati dok se šećer ne rastopi i ohladiti.

Tople mafine preliti sirupom od krušaka, servirati i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 18 mg

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 65 %

Natrijum - 154 mg

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9 mg

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32.5 %

Natrijum - 77 mg

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g krušaka
    • 1 jaje
    • 300 g pšeničnog brašna
    • 250 ml soka od krušaka
    • 100 g margarina.
    • 100 g šećera
    • 1 vanil-šecer
    • 1 prašak za pecivo
    • 30 g cimeta
Ključne reči:
kruške šećer brašno jaje