Toggle Navigation

 

Loptice od kajsija i lešnika (posno)

Nekada smo mnoge vrste voća mogli nabaviti samo u određeno godišnje doba, pa je unos suvog voća i orašastih plodova bio uobičajen u zimskom periodu. Danas se suvo voće, orasi, lešnici i bademi, sve ređe nalaze na stolu iako se zna da predstavljaju dragocen izvor zaštitnih materija. Promenite navike, makar i povremenim konzumiranjem ovakvih poslastica.

Plativoo
Priprema

Suve kajsije sitno iseckati i staviti u činiju.

Dodati sok od pomorandže, iseckane lešnike, kokos i med.

Masu dobro umutiti i vaditi kašičicom po malo mase, stavljati u papirnu korpicu i dodati ceo lešnik.

 

Suve kajsije su u odnosu na sveže, bogatije energijom i ugljenim hidratima. Sadrže i do 12 puta više vitamina A nego sveže, a zbog izrazito visoke kocentracije gvožđa koriste se i kao lek za anemiju. Takođe, bogatije su kalcijumom, bakrom, magnezijumom, fosforom i kalijumom
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 2.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 5.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g suvih kajsija
    • 50 g iseckanog lešnika
    • 50 g celih lešnika
    • 50 ml soka od pomorandže
    • 50 g meda
    • 50 g kokosa
Ključne reči:
posno suve kajsije lešnici kokos