Toggle Navigation

 

Lisnata štrudla sa jabukama

Jabuka se ističe dostupnošću tokom većeg dela godine, neutralnim ukusom i velikim brojem vrsta koje je čine prihvatljivom u brojnim jelima. Odličan je izvor vitamina, minerala, vlakana i voćnih kiselina. Potvrđeno pospešuje rad organa za varenje, osnažuje imunološki sistem, jača desni i deluje preventivno protiv brojnih bolesti.

Plativoo
Priprema

Suvo grožđ€e potopiti u malo vode i ostaviti da nabubri.

Jabuke oljuštiti, izrendati i preliti sokom od limuna. 

Belance penasto umutiti, dodati cimet, vanil-šećer, šećer, seckane orahe i suvo grož€e. Promešati i sjediniti sa jabukama.

Razvući lisnato testo oklagijom, staviti fil od jabuka i uviti u rolat.

Premazati umućenim žumancetom i peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 25 minuta. Štrudlu izvaditi iz rerne, posuti šećerom u prahu i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 6 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Natrijum - 80 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 3 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Ugljeni hidrati - 6.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Natrijum - 40 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g kiselih jabuka
    • 500 g lisnatog testa
    • 100 g suvog grožda
    • 50 g krupno seckanih oraha
    • 1 kašika šećera
    • sok od pola limuna
    • 1 kašičica cimeta
    • 1 kesica vanil šećera
    • 1 jaje
    • 50 g šećera u prahu