Toggle Navigation

 

Ledena griz torta

Ako griz skuvate sa nekim voćnim sokom, dobijate extra osvežavajući desert. U kombinaciji sa slatkom pavlakom, sladoledom, kremovima od čokolade, skuvan griz daje neobičnu toplo-hladnu poslasticu.

Plativoo
Priprema

Sjediniti keks, sok i margarin u činiji, a zatim rasporediti po kalupu.

Penasto umutiti žumanca sa šećerima, dodati griz i skuvati u kipućem mleku. Margarin staviti u smesu od griza i kuvati dok se ne rastopi.

Razliti fil preko kore i ostaviti u frižider da se dobro stegne.

Kivi iseći na kolutove, poređati po filu, preliti pripremljenom glazurom i vratiti u frižider da se čokoada stegne.

Do služenja tortu držati u frižideru.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 400 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 21 g

Masti (%) - 46 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 30 mg

Ugljeni hidrati - 49 g

Ugljeni hidrati (%) - 47 %

Natrijum - 412 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 10.5 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 15 mg

Ugljeni hidrati - 24.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %

Natrijum - 206 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 400 g mlevenog keksa
    • 300 ml soka od pomorandže
    • 40 g margarina
  • Fil:
    • 800 ml mleka
    • 150 g šećera
    • 2 vanil-šecera
    • 2 žumanca
    • 100 g griza
    • 1 margarin
    • 4 kivija
  • Glazura:
    • 200 g čokolade za kuvanje
    • 1 kašika ulja
    • 2 kašike vode