šargarepu oprati, očistiti i sitno izrendati. Poprskati limunovim sokom da ne pocrni. Kalup za kuglof premazati puterom i posuti prezlom. Žumanca umutiti sa šećerom. Izmešati šargarepu sa rastopljenim puterom i kakaom. Izmešati brašno, gustin i prašak za pecivo. U žumanca dodati šargarepu, a zatim brašno sa gustinom i praškom za pecivo. Lagano promešati i dodati ulupana belanca. Gotovu smesu sipati u kalup i peći 45-50 minuta na 180*C. Ispečen kuglof prohladiti, prevrnuti na tanjir i posuti šećerom u prahu.
Ukoliko kuglof ne izlazi lako iz modle, okrenite je i položite na tanjir, a zatim prekrijte vlažnom krpom. Ako ni tada kuglof ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.
Porcija za odraslu osobu - 110 g
Energetska vrednost porcije - 250 kcal
Natrijum - 130 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 26 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 117 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 10 %
Ugljeni hidrati - 43 g
Ugljeni hidrati (%) - 64 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 55 g
Energetska vrednost porcije - 125 kcal
Natrijum - 65 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 13 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 58.5 mg
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 5 %
Ugljeni hidrati - 21.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 32 %
Vlakna - 0.5 g