Suve šljive što sitnije iseckati.
U šerpu uliti pavlaku i zagrejati. Dodati šećer, izmrvljenu čokoladu i rum.
Kad se sve rastopi, dodati iseckane šljive i dobro promešati. Masu ostaviti da se dobro ohladi, a zatim kašičicom vaditi po malo mase i oblikovati kuglice.
Servirati na tanjir.
Ova poslastica se odlikuje visokim udelom kako ukupnih, tako i zasićenih masnoća, zbog čega se ne preporučuje osobama koje imaju hiperlipoproteinemije, aterosklerozu ili pak šećernu bolest.
Porcija za odraslu osobu - 35 g
Energetska vrednost porcije - 105 kcal
Natrijum - 4 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 36 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 1 mg
Belančevine - 1 g
Belančevine (%) - 4 %
Ugljeni hidrati - 17 g
Ugljeni hidrati (%) - 60 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 17.5 g
Energetska vrednost porcije - 52.5 kcal
Natrijum - 2 mg
Masti - 2.5 g
Masti (%) - 18 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 0.5 mg
Belančevine - 0.5 g
Belančevine (%) - 2 %
Ugljeni hidrati - 8.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 30 %
Vlakna - 1.5 g