Suve šljive urolovati u slaninu i pričvrstiti čačkalicom. Ražnjiće peći na zagrejanom ulju dok ne postanu hrskavi. Zelenu salatu iseći na manje komade, kruške na kocke i luk na kolutove. Staviti u činiju, preliti limunovim sokom i promešati. Servirati salatu na tanjir, preliti dresingom od ulja, sirćeta, soli i bibera. Preko salate poređati ražnjiće od suvih šljiva i poslužiti.
Suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu različitih minerala, vitamina, vlakana, kao i fitonutrijenata iz grupe antioksidanata. Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suve šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
Porcija za odraslu osobu - 420 g
Energetska vrednost porcije - 410 kcal
Natrijum - 1330 mg
Masti - 17 g
Masti (%) - 34 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 23 mg
Belančevine - 15 g
Belančevine (%) - 13 %
Ugljeni hidrati - 61 g
Ugljeni hidrati (%) - 53 %
Vlakna - 15 g
Porcija za odraslu osobu - 210 g
Energetska vrednost porcije - 205 kcal
Natrijum - 665 mg
Masti - 8.5 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 2.5 g
Holesterol - 11.5 mg
Belančevine - 7.5 g
Belančevine (%) - 6.5 %
Ugljeni hidrati - 30.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %
Vlakna - 7.5 g