Toggle Navigation

 

Ražnjići sa suvim šljivama i salatom

Suve šljive se sve češće koriste i za pripremu slanih jela, naročito u kombinaciji sa svinjetinom, junetinom i, posebno, mesom peradi. Meso se može puniti ili obložiti suvim šljivama, a kod dinstanog mesa se mogu dodati u sastav sosa čime dobija posebnu punoću i aromu.

Plativoo
Priprema

Suve šljive urolovati u slaninu i pričvrstiti čačkalicom. Ražnjiće peći na zagrejanom ulju dok ne postanu hrskavi. Zelenu salatu iseći na manje komade, kruške na kocke i luk na kolutove. Staviti u činiju, preliti limunovim sokom i promešati. Servirati salatu na tanjir, preliti dresingom od ulja, sirćeta, soli i bibera. Preko salate poređati ražnjiće od suvih šljiva i poslužiti.
Suve šljive predstavljaju pravu malu riznicu različitih minerala, vitamina, vlakana, kao i fitonutrijenata iz grupe antioksidanata. Od izuzetnog značaja je sposobnost sveže i suve šljive da se gvožđe u organizmu bolje iskoristi, a što se dovodi u vezu sa vitaminom C u plodovima tog voća.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 1330 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 23 mg

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 61 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 15 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 665 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 11.5 mg

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 30.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 7.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g zelene salate
    • 200 g crvenog luka
    • 300 g krušaka
    • sok od jednog limuna
    • 100 g dimljene slanine
    • 200 g suvih šljiva
    • 1 kašika ulja
    • 2 kašike sirćeta
    • so
    • biber