Toggle Navigation

 

Kremasta torta

Za izradu kolača i poslastica koristi se tamna čokolada za kuvanje. Najbolji način da je istopite je da se čokolada iseče na tanke listiće, stavi u posudu, rastopi na blagoj vatri ili nad parom gde se ostavi dok ne bude potpuno tečna. Tako rastopljena i rashlađena čokolada se koristi za izradu poslastica.

Plativoo
Priprema

Keks pomešati sa sokom od jabuke, sjediniti i smesu za koru staviti u kalup.

Čokoladu rastopiti i prohladiti. Umutiti u činiji sitan sir sa šećerom. Dodati čokoladu u umućenu pavlaku.

Polovinu borovnica staviti na koru od keksa, premazati polovinom fila, dodati ostatak borovnica i preostali fil.

Ukrasiti i dobro ohladiti tortu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 64 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 97.5 kcal

Natrijum - 130 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 300 g mlevenog keksa
    • 150 ml soka od jabuke
  • Fil:
    • 450 g sitnog sira od obranog mleka
    • 400 ml slatke pavlake
    • 100 g šećera u prahu
    • 200 g čokolade
    • 500 g borovnica