Toggle Navigation

 

Kolač sa breskvama

Plod breskve je veoma sočan i aromatičan, najčešće se koristi svež, mada se može preraditi u sok, kompot, džem ili marmeladu. Breskva se često koristi i za pripremanje kremastih poslastica i voćnih salata.

Plativoo
Priprema

Breskve dobro ocediti od soka.

Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca u čvrst sneg.

Izmiksati žumanca, dodati mlevene orahe, šećer, brašno, cimet, prašak za pecivo i sok od kompota.

Sjediniti masu sa šaumom, izliti u kalup za tortu obložen papirom za pečenje, poredjati okolo breskve i polutke oraha.

Peći u zagrejanoj rerni oko 25 minuta na 180*C.

Kolač prohladiti, iseći i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 18 g

Masti (%) - 49 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 106 mg

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Natrijum - 163 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 9 g

Masti (%) - 24.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 53 mg

Ugljeni hidrati - 17.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Natrijum - 81.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g kompota od bresaka
    • 5 jaja
    • 5 kašika brašna
    • 150 g šećera
    • 200 g mlevenih oraha
    • 1 kašičica cimeta
    • 1 prašak za pecivo
    • 40 g polutki oraha