Toggle Navigation

 

Kokos kupe

Likeri su se u prošlosti prvenstveno koristili kao lekoviti eliksiri za "lečenje" različitih bolesti. Danas se proizvode u celom svetu, vrlo su jakog ukusa i mirisa, pa su česti sastojci poslastica. Jedan od najpoznatijih kokos likera je Batida de Coco, koji se proizvodi od kokosovog mleka

Plativoo
Priprema

Mikserom umutiti slatku pavlaku u čvrstu penu. Uz mešanje dodavati sitan sir i šećer u prahu.

Na kraju sipati liker od kokosa i dobro promešati.

Rasporediti smesu na kekse i oblikovatu u kupu. Posuti mrvicama i kokosom i servirati.

 

Iako je udeo ukupnih masnoća u ovoj poslastici u granicama preporučenih vrednosti, udeo zasićenih masti je iznad preporučenih 10% energetske vrednosti porcije. Za osobe koje, iz zdravstvenih razloga, moraju strogo da vode računa o unosu masnoća, ova poslastica nije najbolje rešenje.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 90 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 61 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 30.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 10 komada integralnog keksa (okruglog)
    • 350 g sitnog sira od obranog mleka
    • 100 g šećera u prahu
    • 200 ml slatke pavlake
    • 50 ml likera od kokosa
    • šarene mrvice
    • kokos