Toggle Navigation

 

Kocke od muslija (posno)

Zbog ukusa i mirisa koji smeđem šećeru daje melasa, možete ga dodati kolačima i napicima kada želite poseban, egzotičan ukus

Plativoo
Priprema

Obložiti pravougaoni kalup papirom za pečenje i namazati uljem.

U veću posudu staviti musli, kokos i smeđi šećer, a u drugoj posudi rastopiti margarin sa vanil šećerom pa dodati musliju.

Sve sastojke dobro izmešati i sipati u pripremljen kalup. Poravnati površinu i peći 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C.

Izvaditi iz rerne i odmah premazati glazurom.

Kolač ostaviti u kalupu da se ohladi, izvaditi ga i iseći na kocke.

Glazuru praviti u manjoj šerpi. Šećer u prahu, cimet, margarin i med izmešati i kada provri, kuvati još jedan minut, te odmah preliti preko kolača i poravnati.

Ohlađene kocke od muslija servirati i poslužiti.

 

Smeđi šećer ima neznatno manju energetsku vrednost od belog šećera. Međutim, zbog sitnijih zrna kristala, jedna kašičica smeđeg šećera ima energetsku vrednost od 48 kcal u odnosu na 45 kcal koliko ima kašičica belog šećera. Budite pažljivi!

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 360 kcal

Natrijum - 115 mg

Masti - 23 g

Masti (%) - 55 %

Zasićene masti - 11 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 37.5 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 57.5 mg

Masti - 11.5 g

Masti (%) - 27.5 %

Zasićene masti - 5.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Glazura:
    • 100 g šećera u prahu
    • 1 kašicica cimeta
    • 60 g margarina
    • 1 kašika meda
    • 100 g kokosovog brašna
    • 150 g smedeg šecera
    • 140 g margarina
    • vanil šećer
    • 150 g muslija