Kore za pitu iseći na uzdužne trake, a ostatak kora usitniti i staviti u činiju. Dodati u činiju mlevene orahe i 100 g šećera, promešati i napraviti fil. Trake kora puniti filom, uviti u trouglove i ređati u pleh jednu pored druge. Baklavu premazati uljem i potom staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200*C oko 20 minuta. Skuvati sirup od vode, preostalog šećera i soka od limuna, preliti preko pečene baklave, i ostaviti da se ohladi dok baklava ne upije sirup. Grčku baklavu servirati na tanjir i poslužiti hladnu.
Priprema sirupa je moguća i sa veštačkim zaslađivačem, ali takav sirup ne može imati gustinu koja se može postići primenom klasičnog sirupa pripremljenog sa šećerom. Osim smanjenja prostih šećera koji se ne preporučuju, naročito u ishrani dijabetičara i gojaznih osoba, upotrebom veštačkog zaslađivača se smanjuje i energetska vrednost poslastice.
Porcija za odraslu osobu - 90 g
Energetska vrednost porcije - 280 kcal
Natrijum - 100 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 50 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 4 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 30 g
Ugljeni hidrati (%) - 44 %
Vlakna - 2 g
Porcija za odraslu osobu - 45 g
Energetska vrednost porcije - 140 kcal
Natrijum - 50 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 25 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 2 g
Belančevine (%) - 3 %
Ugljeni hidrati - 15 g
Ugljeni hidrati (%) - 22 %
Vlakna - 1 g