Toggle Navigation

 

Dupli rolat

Dupli rolat - duplo zadovoljstvo

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, sve dok se šećer ne rastopi. U smesu dodati brašno i prašak za pecivo, promešati žicom za mućenje i razliti u pleh obložen papirom za pečenje (žuti rolat peći u manjem plehu). Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta (bez otvaranja rerne).

Za tamni rolat, umutiti penasto belanca uz postepeno dodavanje šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodavati jedno po jedno žumance i mešati žicom za mućenje. Pažljivo, varjačom, umešati orahe pomešane sa brašnom i praškom za pecivo i smesu razliti u veći pleh obložen papirom za pečenje. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta dok blago ne potamni.

Pečene kore i za žuti i za tamni rolat uviti u vlažne pamučne krpe i ostaviti da se prohlade.

Dok se kore peku pripremiti krem za tamni rolat. Žumanca i šećer kuvati na pari dok se ne zgusnu, dodati crnu čokoladu izlomljenu na kockice i rastopiti i na kraju dodati puter i mleko. Mešati krem dok se sastojci ne sjedine.

Žuti rolat premazati džemom od kajsija i uviti.

Tamni rolat premazati čokoladnim kremom, staviti na kraj žuti rolat i uviti dupli rolat.

Rastopiti čokoladu sa kockicom margarina i uljem i glazurom premazati rolat. Posuti listićima badema i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 140 kcal

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 9 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 48 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 53 mg

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Natrijum - 36 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 70 kcal

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26.5 mg

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Natrijum - 18 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

25

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Za premazivanje kora:
    • 2 kašike šećera
    • 4 žumanca
    • 100 g crne čokolade
    • 50 g putera
    • 100 ml mleka
  • Za glazuru:
    • 100 g čokolade
    • 2 kašike ulja
    • margarin
    • badema za posipanje
  • Žuti rolat
    • 5 jaja
    • 5 kašika brašna
    • 5 g praška za pecivo
    • džema od kajsija
    • 5 kašika šećera
  • Tamni rolat
    • 7 belanaca
    • 10 kašika mlevenih oraha
    • 3 kašike brašna
    • 5 g praška za pecivo
    • 3 žumanca
    • 7 kašika šećera