Toggle Navigation

 

Čokoladni kokos sladoled

Sladoled se spravlja od mleka ili pavlake, dodataka koji mu daju aromu i zaslađivača, najčešće šećera. Zbog visokog sadržaja mlečne masti, osim klasičnog sladoleda, danas se sve češće prave i poslastice na bazi smrznutog jogurta ili voćnog soka koje imaju znatno nižu energetsku vrednost.

Plativoo
Priprema

Kokos, mleko i šećer kratko prokuvati u šerpi i ohladiti.

Slatku pavlaku umutiti u šlag, dodati smesu od kokosa, liker, promešati i staviti da se masa zamrzne.

Vaditi kugle sladoleda u čaše, preliti čokoladnim topingom i posuti kokosom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 48 mg

Masti - 32 g

Masti (%) - 68 %

Zasićene masti - 23 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 24 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 11.5 g

Holesterol - 35 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 ml mleka
    • 100 g kokosa
    • 350 ml slatke pavlake
    • 100 g šećera u prahu
    • 50 ml likera od kokosa