Toggle Navigation

 

Čokoladna keks torta

Ukoliko planirate da se zasladite poslasticom, uzmite malu porciju. Poslasticu koju pripremate za specijalnu priliku napravite u primerenoj količini, dovoljnoj da poslužite sebe i vaše goste. Poslastice preostale nakon slavlja isuviše su veliko iskušenje!

Plativoo
Priprema

U toplom mleku uz stalno mešanje skuvati puding.

U puding dodati crnu čokoladu, mešati dok se ne rastopi i ostaviti da se ohladi.

Margarin i šećer u prahu umutiti mikserom i dodati malo ohlađenog pudinga.

Keks umočiti u mleko i slagati ga u kalup.

Premazati keks čokoladnim filom od pudinga i ponavljati postupak dok se ne upotrebe svi sastojci.

Preostalim filom dekorisati tortu, narendati čokoladu i ostaviti da se ohladi.

Ohlađenu tortu iseći i servirati na tanjir.

 

Kolači i poslastice uobičajeno imaju veliki sadžaj masti i šećera, te se zajedno sa masnoćama nalaze na samom vrhu piramide pravilne ishrane, uz napomenu da se mogu koristiti povremeno i u malim količinama. Stoga poslastice treba da budu pre izuzetak, a ne pravilo u vašoj ishrani.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 43 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 155 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 21.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 2.5 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

20

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g petit keksa
    • 700 ml obranog mleka
    • 1 kesica pudinga od čokolade
    • 250 g margarina
    • 150 g šećera u prahu
    • 100 g crne čokolade