Toggle Navigation

 

Burbon torta od čokolade

Bourbon vanila ima veoma bogat miris i ukus. I zato se ta vrsta koristi za proizvodnju prirodnog vanilina, koji se nakon sušenja kristalizira na mahunama.

Plativoo
Priprema

Čokoladu rastopiti i prohladiti.

Razdvojiti žumanca i belanca. Umutiti belanca u čvrst sneg, dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne rastopi. Varjačom lagano umešati žumanca, brašno, orahe, čokoladu, vodu i prašak za pecivo.

Razliti masu u okrugli kalup obložen pek papirom i ispeći koru u rerni na 200*C, oko 25 minuta.

U šerpici rastopiti čokoladu, vodu, gustin i burbon vanilu. Umutiti penasto jaja sa šećerom na pari i ohladiti.

Dobro izraditi margarin, sjediniti sa kremom i čokoladom.

Premazati koru filom, ukrasiti šlagom i dekorisati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 30 g

Masti (%) - 62 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 80 mg

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Natrijum - 167 mg

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 15 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40 mg

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 16.5 %

Natrijum - 83.5 mg

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

16

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 2 jaja
    • 250 g mlevenih oraha
    • 1 kašika brašna
    • 200 g šećera
    • 2 štangle čokolade za kuvanje
    • 6 g praška za pecivo
    • 100 ml vode
  • Fil:
    • 4 jaja
    • 200 g šećera
    • 100 ml vode
    • 1 kašika gustina
    • 4 štangle čokolade za kuvanje
    • 300 g margarina
    • 4 kesice bourbon vanilin šećera