Toggle Navigation

 

Božanske kruške

Zlatno žute, zelene, crvene ili braon boje, kruška (lat. Pyrus communis) je voće slatkastog i sočnog mesa, karakteristične meke i zrnaste strukture. Pripada porodici ruža, a najbliži rođaci su joj jabuke i dunje.

Plativoo
Priprema

Kruške oljuštiti, preseći na polovine, izdubiti i skuvati u portu (belo vino) (do 70%) zajedno sa cimetom i karanfilićem.

Orahe, bademe i med sjediniti, napuniti kruške, poređati u tepsiju i zapeći 10-ak minuta u rerni zagrejanoj na 180*C.

Šipku vanile raseći, izvaditi nožem sredinu i pomešati sa slatkom pavlakom. Umutiti slatku pavlaku sa vanilom u šlag.

Zapečene kruške servirati na tanjir, dekorisati šlagom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 330 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 kruške
    • 400 ml porta
    • 40 g iseckanih oraha
    • 40 g iseckanih badema
    • 40 g meda
    • 100 ml slatke pavlake
    • šipka vanile
    • cimet
    • karanfilić