Toggle Navigation

 

Štapići od palente

Palenta se pravi od grubo mlevenog kukuruznog brašna kuvanog u vodi. Brašno kukuruza najčešće je žute boje, ali može biti belo, crno, te sitno, srednje ili krupno mleveno.

Plativoo
Priprema

U šerpu sipati bujon i zagrejati. Dodati margarin, promešati i kada se u potpunosti rastopi dodati instant palentu. Palentu kuvati uz neprekidno mešanje kuvarskom žicom dok se ne zgusne, odnosno kada brašno upije svu tečnost i prestane da se lepi za zidove posude.

Razliti palentu u tepsiju, dodati rendani trapist, pobiberiti, lagano promešati i ponovo rasporediti ravnomerno po tepsiji, pa ostaviti da se ohladi. Ohlađenu palentu iseći na štapiće.

Štapiće od palente panirati u brašno, jaja i prezlu sa susamom i lanom.

Štapiće peći u vrelom ulju, ocediti na papirnim ubrusima i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 19 %

Masti - 19 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 101 mg

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Natrijum - 347 mg

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Belančevine - 8.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 50.5 mg

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 15.5 %

Natrijum - 173.5 mg

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g palente
    • 300 ml bujona
    • 20 g margarina
    • 200 g dimljenog trapista
    • 2 jajeta
    • mleveni beli biber
    • 100 g pšeničnog brašna
    • prezle
    • susam
    • lan
    • ulje za prženje
Ključne reči:
palenta trapist susam lan