Toggle Navigation

 

Slavski kolač (slatki)

Svež kvasac se čuva u frižideru, na temperaturi od 4 do 8°C, jer nam to garantuje da neće započeti aktivnost fermentacije. Ako ga slučajno zagrejete pa ponovo ohladite, doći ce do kondenzovanja vlage na pakovanju, kvasac ce omekšati, a razgradnju ćelija kvasca možete prepoznati po neprijatnom, kiselkastom mirisu. Onda ga možete baciti, takav proizvod više nema svojstva koja su vam neophodna za dizanje testa.

Plativoo
Priprema

Kvasac razmutiti sa malo šećera i malo mlake vode i ostaviti da uskisne. Umutiti puter, jaja, koru od limuna, so, žumanca i ostatak šećera, dodati kvasac i ostale sastojke pa umesiti glatko testo. Ostaviti da se testo udvostruči.

Formirati slavski kolač, deo testa ostaviti i formirati pletenice i ostale ukrase te dekorisati kolač.

Slavski kolač premazati umućenim jajetom i staviti da se peče u rerni zagrejanoj na 200°C oko pola sata. Sniziti temperaturu za 20 stepeni i nastaviti sa pečenjem sve dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 240 kcal

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 71 mg

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Natrijum - 61 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Belančevine - 3.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 35.5 mg

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Natrijum - 30.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

40

Vreme pripreme

120 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 1 kg brašna
    • 4 žumanca
    • 1 jaje
    • 1 žumance za premaz
    • 60 g putera
    • 4 kašike šećera
    • soli na vrh noža
    • 250 ml mleka
    • 150 ml vode
    • 40 g svežeg kvasca
    • 1 narendana limunova kora