Odvojiti trećinu količine brašna, dodati margarin isečen na tanke listiće i izmešati. Od smese izraditi testo i ostaviti na hladnom mestu.
Rastopiti kvasac sa malo šećera u mlakom mleku, dodati umućena jaja, so i šećer, a zatim postepeno dodavati preostalu količinu brašna. Testo mešati varjačom dok ne postane glatko i elastično.
Gotovo testo rastanjiti oklagijom u kvadrat dimenzija 30 x 30 cm. Polovinu kvadrata premazati smesom od margarina i brašna, ostavljajući slobodnu ivicu od 5 cm i preklopiti na tri dela. Postupak ponoviti tri puta, a zatim testo prekriti čistom pamučnom krpom i ostaviti da odstoji oko pola sata.
Pršutu sitno iseckati, pomešati sa sitnim sirom i napraviti fil.
Odležano testo rastanjiti u kvadrat i premazati filom, a zatim testo uviti u rolat. Iseći rolat na parčiće – pužiće, staviti u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i ostaviti na toplom mestu da odstoji oko pola sata.
Slano dansko pecivo staviti u rernu zagrejanu na 250°C i peći dok ne porumeni. Preko gotovih pužića posuti sitno narendan trapist i servirati.
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 110 kcal
Natrijum - 176 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 44 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 31 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 21 %
Ugljeni hidrati - 10 g
Ugljeni hidrati (%) - 35 %
Vlakna - 0 g
Porcija za odraslu osobu - 25 g
Energetska vrednost porcije - 55 kcal
Natrijum - 88 mg
Masti - 2.5 g
Masti (%) - 22 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 15.5 mg
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 10.5 %
Ugljeni hidrati - 5 g
Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %
Vlakna - 0 g