Toggle Navigation

 

Pita sa kozjim sirom i ruzmarinom

Ruzmarin je od davnina bio povezivan sa dobrim pamćenjem, učenici u Staroj Grčkoj nosili su ga u kosi dok su učili, a novija naučna istraživanja to verovanje potvrđuju.

Plativoo
Priprema

Kvasac razmrviti, posuti šećerom, preliti vodom i ostaviti 10-ak minuta da nabubri.

U činiju staviti brašno, so, maslinovo ulje i pripremljen kvasac i umesiti glatko testo. Testo premesiti i ostaviti na toplom mestu oko pola sata da se udvostruči. Razviti testo i staviti u okruglu rebrastu tepsiju. Testo izbockati viljuškom i peći oko 5 minuta u rerni zagrejanoj na 220°C.

Za to vreme u činiji pomešati iseckan peršun i ruzmarin sa maslinovim uljem i orasima. Testo izvaditi iz rerne, premazati prelivom, poređ‘ati kozji sir i posuti parmezanom. Peći u rerni još 15 minuta na temperaturi od 180°C.

Pitu sa kozjim sirom i ruzmarinom poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 170 g

Energetska vrednost porcije - 535 kcal

Belančevine - 15 g

Belančevine (%) - 11 %

Masti - 31 g

Masti (%) - 51 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 7 mg

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Natrijum - 407 mg

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 85 g

Energetska vrednost porcije - 267.5 kcal

Belančevine - 7.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Masti - 15.5 g

Masti (%) - 25.5 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Ugljeni hidrati - 25 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Natrijum - 203.5 mg

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Testo:
    • 250 g brašna
    • 15 g svežeg kvasca
    • soli
    • 1 kašika šećera
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 130 ml vode
  • Nadev:
    • ruzmarin
    • 4 kašike maslinovog ulja
    • peršunov list
    • 150 g kozjeg sira
    • 25 g oraha
    • 25 g parmezana