Toggle Navigation

 

Lepinjice sa jogurtom i blitvom

Blitva, kao i ostalo tamno zeleno lisnato povrće, ima malu energetsku vrednost (u 100 g jestivog dela biljke ima oko 14 kcal), ali visoki sadržaj vitamina C, karotina i obilje mineralnih soli.

Plativoo
Priprema

Blitvu sitno iseckati, staviti u činiju i dodati preostale sastojke.

Umesiti meko testo, dodavajući brašno po potrebi da se ne bi lepilo za ruke.

Od mase napraviti lepinjice i poređati u pripremljenu tepsiju.

Premazati ih uljem i ispeći u zagrejanoj rerni na 220°C, oko pola sata.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 45 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 121 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 22 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 66 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 22.5 g

Energetska vrednost porcije - 47.5 kcal

Natrijum - 60.5 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 11 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 7.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 33 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 jaja
    • 25 ml ulja
    • 350 g pšeničnog brašna
    • 200 ml jogurta
    • 50 g sitnog sira
    • 100 g barene blitve
    • 5 g praška za pecivo