Toggle Navigation

 

Zapečeni pileći bataci u boraniji

Ukusne i hranljive, mahune boranije se veoma uspešno konzerviraju pri čemu ne menjaju svoja nutritivna i organoleptička svojstva. Ipak, sveže su najbolje, a prilikom kupovine obratite pažnju da kora bude glatka i čvrsta, bez oštećenja i tačkica. Kada ih prelomite, moraju puknuti a ne uvijati se.

Plativoo
Priprema

Batake otkostiti, blago izlupati tučkom i ispržiti na zagrejanom ulju. Crni luk iseckati i dodati u šerpu sa batacima, a zatim boraniju i paradajz isečene na manje komade. Posoliti, pobiberiti i dinstati 30 minuta uz povremeno dolivanje vode. Batake izvaditi i poređati u vatrostalnu činiju, prekriti sa boranijom i preliti umućenim jajima sa mlekom. Zapeći u zagrejanoj rerni oko 30 minuta na 200*C. Servirati i poslužiti uz crni hleb.
Pileće meso sadrži različite vitamine i minerale, pre svega vitamina B grupe, fosfor, cink, selen, gvožđe i magnezijum. Ti nutrijenti su u najvećoj meri zastupljeni u nemasnom mesu, dok se u koži i masti nalaze manje količine folne kiseline i u masti topivih vitamina A i E.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 590 kcal

Natrijum - 1350 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 260 mg

Belančevine - 47 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 39 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 295 kcal

Natrijum - 675 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 130 mg

Belančevine - 23.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećih bataka
    • 150 g crnog luka
    • 600 g boranije
    • 150 g paradajza
    • 3 jaja
    • so
    • biber
    • 180 ml obranog mleka
    • 2 kašike ulja
    • 300 g crnog hleba